“Unlocking Abilities” - Adina Stiftelsen

OM adina stiftelsen

Adina er en ideell stiftelse med mottoet «Fra Fattigdom til Fremtidshåp,» som jobber med særlig marginaliserte grupper av barn i Romania og Uganda. Stiftelsen ble opprettet i Bergen i 2001, og var opprinnelig rettet mot HIV/AIDS smittede barn i Romania. I 2009 utvidet de arbeidet til Uganda, der de arbeider for barn som har fysiske funksjonshemninger.

Stiftelsen har et sekretariat, og lønner kun 1,2 årsverk i Norge. De finansieres hovedsakelig gjennom innsamling og dugnad fra skoler, barnehager, bedrifter og private givere i Bergensområdet. Stiftelsen er godkjent av Innsamlingskontrollen. 

(Kilde: Adina.no)

Foto heading: Adina

Om uganda

Uganda er et land midt på det afrikanske kontinentet, og har et befolkningstall på rundt 45 millioner mennesker. Tross tilgang på rike naturressurser og en sterk økonomisk vekst de siste årene, er Uganda ansett som et lavinntektsland. Det står på listen over verdens minst utviklede land, og har en av verdens yngste befolkninger – 78% av befolkningen er under 30 år. Ifølge FN-sambandet er utbredt korrupsjon en årsak til at landet strever med å levere offentlige tjenester, for eksempel har kun en liten andel av befolkningen tilgang på rent drikkevann. Utdanningsnivået er imidlertid bedre enn lavinntektsland som er naturlige å sammenligne med; grunnskoleutdanning er gratis for alle barn og over 70% av befolkningen kan lese og skrive.

Fra venstre: Joshua, Mella, Steven, Gerald, Rita, og Ambrose er noen av pasientene som bor på senteret og gjennomgår opptrening og rehabilitering etter operasjoner. Mange av pasientene har opplevd sosial ekskludering og utenforskap, og tette vennskapsbånd knyttes mens man bor hos Adina. Noen bor hos Adina i kun noen uker, mens andre og mer kompliserte diagnoser krever flere operasjoner og pasientene kan bo på senteret i måneder og i enkelte tilfeller flere år. Foto: Adina

Om prosjektet

«Unlocking Abilities» befinner seg i Lango-regionen i Nord-Uganda, der væpnet konflikt på tidlig 2000-tallet preger befolkningen. 1/5 av de voksne i regionen har en funksjonsnedsettelse, og skoledeltakelsen blant barn med funksjonsnedsettelser er 9 % (Uganda Bureau of Statistics). En funksjonsnedsettelse medfører en tøffere fysisk, sosial og økonomisk begrensning, enn for den øvrige befolkningen.

Adina etablerte “Lira rehabilitation centre” i 2010, som det eneste helse- og rehabiliteringstilbudet til barn med funksjonsnedsettelser i regionen. Prosjektet fokuserer på å jobbe holistisk, metodisk og med geografisk tilnærming. Senteret har plass til 50 barn av gangen. Det kommer det barn fra ett geografisk område av gangen for å få hjelp og støtte. Hvor lenge de bor der varierer. Under slagordet “Disability is not Inability!” får de undervisning innen blant annet livsmestring og lese-, regne- og skriveferdigheter for å ta igjen tidligere tapt skolegang og å hindre tap av progresjon under oppholdet på senteret. I tillegg får de skolepenger og utstyr, yrkesveiledning og arbeidstrening opplæring i sosiale og praktiske ferdigheter, fysioterapi og operasjon hvis nødvendig på et privat sykehus. Etter hjemreise er det stort fokus på oppfølging av barna i samarbeid med lokale myndigheter og frivillige helseteam. Det jobbes altså med å gi hjelp til selvhjelp, for at barna skal kunne skape et liv hvor de kan være aktive og deltagende samfunnsmedlemmer. 

I tillegg til å jobbe direkte med barna, arrangeres det foreldregrupper (PSGs) hvor foreldrene får lese-, regne- og skrivetrening, og undervisning i forståelse for funksjonsnedsettelser (hvordan det oppstår, håndtering), husholdningsøkonomi, helse og hygiene, kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse. Etter fullført kurs får hvert foreldrepar to geiter, som skal brukes til støtte av barnets videre utdanning. Noen av disse PSGs-ene er fortsatt aktive 10 år etter start. 

I lokalsamfunnet får lærere opplæring i inkluderende undervisning og skolene tilrettelegges for rullestolbrukere. Det samarbeides også med landsbyledere og yrkesskoler, og sørger for at det bygges opp et tjenestetilbud som er lokalt forankret og som tjener en sårbar del av befolkningen som ellers ville stått uten et tilbud. Det er dermed også tilrettelagt lokalt for å fange opp de barna som vil ha godt av støtte fra prosjektet.

Prosjektet evalueres underveis ved å måle holdningsendringer i samfunnet, utdanningsresultater og karakternivå til elevene, se hvor mange som er i jobb etter fullført yrkesutdanning. 

I samarbeidet med MedHum vil Adinastiftelsen oppskalere og videreutvikle arbeidet de gjør, for å kunne ta imot flere barn. 


Noen konkrete tall og eksempler:

14 år gamle Opio Santos er har nettopp vært igjennom en vellykket operasjon for kalvbeinhet. Om ikke lenge skal gipsen av, og Opio Santos gleder seg veldig til dette! Foto: Adina

  1. 200 barn i Uganda med funksjonsnedsettelser mottar årlig operasjoner, fysioterapi, undervisning og rehabilitering i regi av Adinastiftelsen

  2. Kun 9 % av barn med funksjonsnedsettelser går regelmessig på skole i Uganda

  3. For omtrent 10 000 kr kan ett barn få: én operasjon, oppfølging, opptrening, opphold, rehabilitering, skolegang og fasilitering av foreldregrupper 

Les mer om prosjektet på Adina sin hjemmeside.