Medhumaksjonen 2024

MedHum har gleden av å presentere Adina stiftelsen som vårt samarbeidsprosjekt for aksjonen 23/24!

I 2021 åpnet Adina Uganda et nytt senter i utkanten av byen Lira. Med nye og større fasiliteter er Adina i stand til å øke kapasiteten med flere sengeplasser, og bedre forhold for både ansatte og pasienter, for å møte den enorme etterspørselen etter våre tjenester.

Hvem er Adina?

Adina jobber med marginaliserte grupper av barn i Romania og Uganda med mottoet “fra Fattigdom til Fremtidshåp”. Det startet i Bergen i 2001, og var på den tiden rettet mot HIV/AIDS smittede barn i Romania. I 2009 utvidet de arbeidet til Uganda, hvor de arbeider for å gi barn som har fysiske funksjonshemninger et liv med flere muligheter. Dette gjør dem til en viktig lokal aktør, da lokalsamfunnene stoler på at Adina fortsetter arbeidet i lang tid fremover.

Målet til Adina er “hjelp til selvhjelp”. Ved å gi dem forutsetninger til å forsørge seg selv, bidras det til en langsiktig økning i livskvalitet. Dette gjøres gjennom rehabilitering, utdannelse og jobb-trening som et viktig ledd i bistandsarbeidet sitt.

PlayStation er en artig aktivitet som er populær mellom skole- og fysioterapitimer for pasientene på senteret.

Hvordan er situasjonen i Uganda?

Prosjektet «Unlocking Abilities» befinner seg i Nord-Uganda, der væpnet konflikt på tidlig 2000-tallet, som i hovedsak bemannet sine styrker med barnesoldater. Dette har satt sine spor og blant annet har mange en eller flere funksjonsnedsettelser, noe som medfører en tøffere fysisk, sosial og økonomisk begrensning enn for den øvrige befolkningen.

Kun 9%[1] av barn med funksjonsnedsettinger går på skole i Uganda. Det er derfor viktig å tilrettelegge for utdanning etter endt rehabilitering. For å bryte stigmatisering av funksjonsnedsettelser inkluderes landsbyledere, lærere, skoleledere og foreldre.

Kun 9%[1] av barn med funksjonsnedsettelser går på skole i Uganda. Det er derfor viktig å tilrettelegge for utdanning etter endt rehabilitering.

Det er god stemning på Truth Primary School, en av flere av Adina sine samarbeidsskoler. Vi gir ikke slipp på pasientene etter behandling. Vi følger dem opp både med psykososial støtte dersom det er behov og ikke minst utdanning. Vi støtter med skolepenger, og skolesaker, og det er viktig at våre pasienter integreres i vanlige klasser og følger vanlig undervisning. 

 

Prosjektet til Adina i Uganda

Prosjektet “Unclocking abilities” gjennomføres i Nord-Uganda. Prosjektet fokuserer på å jobbe holistisk, metodisk og med geografisk tilnærming. Under slagordet “Disability is not Inability!” arbeider Adina med barn fra ett geografisk område av gangen for å få undervisning i blant annet livsmestring, lesing, regning og skriving. I tillegg får de skolepenger og utstyr, veiledning, fysioterapi og operasjoner om det er nødvendig. Etter oppholdet på senteret følges barna opp i samarbeid med lokale myndigheter og frivillig helseteam. Foreldregupper (PSGs) gir foreldrene lese-, skrive- og regneopplæring samt innsikt i funksjonsnedsettelse, økonomi, hygiene, vold og seksuell og reproduktiv helse. Når kurset er gjennomført får de to geiter som skal brukes til å støtte barnets videre utdanning.

 

I samarbeidet med MedHum vil Adinastiftelsen oppskalere og videreutvikle arbeidet de gjør, for å kunne ta imot flere barn og gi dem håp om en bedre fremtid.

Under slagordet “Disability is not Inability!” arbeider Adina med barn fra ett geografisk område av gangen for å få undervisning i blant annet livsmestring, lesing, regning og skriving.

Etter endt rehabilitering er det viktig for Adina å sørge for at barna får tilgang til utdanning, enten vanlig skolegang gjennom våre samarbeidsskoler, eller yrkesskole. For jenter er design- og skredderutdanning et populært alternativ. Etter endt skredderutdanning, mottar alle elevene en symaskin som gjør dem i stand til å opprette sin egen lille bedrift, og sørge for inntekt til seg selv og familien. 

les også artikkelen om prosjektet i æsculap her

Kilder:

Materialer og prosjektsøknader tilsendt av Adina

Disability status report Uganda 2019

[1] Disability status report Uganda, 2019 - side 6